Program dla szkół ma na celu promowanie wśród uczniów zdrowej diety poprzez udostępnianie dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych oraz działania edukacyjne realizowane w szkołach.
W programie mogą uczestniczyć uczniowie klas I-V szkoły podstawowej.
Instytut Żywności i Żywienia donosi, że około 22% uczniów w naszym kraju ma nadmierną masę ciała. Specjaliści twierdzą, że dzieci rodziców otyłych są 25-krotnie bardziej narażone na rozwinięcie się u nich otyłości. Rodzinne występowanie otyłości jest przede wszystkim następstwem powielanych nieprawidłowych nawyków żywieniowych i braku odpowiedniej ilości aktywności fizycznej. Jak wskazują badania, nawyki żywieniowe kształtujące się i utrwalające w okresie dzieciństwa i młodości trudno zmienić w wieku dorosłym. Codzienne spożywanie zbilansowanych i jednocześnie smacznych posiłków, jedzenie w przyjaznej atmosferze i o regularnych porach, kształtuje w dzieciach
prawidłowe zwyczaje żywieniowe na całe życie.
Dzieci i młodzież spędzają w szkole od 6 do 8 lub więcej godzin w ciągu dnia. Spośród wielu funkcji, jakie pełnią placówki oświatowe, jedną z najważniejszych jest promocja zachowań prozdrowotnych oraz działania oświatowo-edukacyjne.
W ramach „Programu dla szkół” dzieci otrzymują świeże owoce, warzywa i produkty mleczne.